Borsch

Ingrediënten

  • Vlees- of groentebouillon – 1,5-2 l
  • Aardappelen – 4 stuks (middelgroot), in reepjes gesneden
  • Verse of gekookte rode bieten – 2 stuks (middelgroot), geraspt op een grove rasp / Als je gekookte rode bieten gebruikt, zie instructies voor gekookte bieten./
  • Wortel – 1 stuk, geraspt op een middelgrote rasp
  • Uien – 2 stuks (middelgroot), in kleine blokjes gesneden
  • Verse witte kool – 300 g, gesneden
  • Tomatenpuree – 2 eetlepels
  • Zonnebloemolie – 4-5 eetlepels
  • Een snufje citroenzuur of een beetje azijn
  • Zout
  • Laurierblad (optioneel)
  • Garnering: - Verse dille of peterselie - Zure room

Uitdaging : Gemiddeld

Porties :

Klassieke Oekraïense borsch, een hartige voedzame bietensoep

Bereidingswijze

  • 1
    Verhit de olie op middelhoog vuur in een pan, voeg ui en wortel toe en bak 5 minuten.
  • 2
    Voeg vervolgens de bieten toe (bestrooi ze eventueel met citroenzuur of besprenkel met citroensap of azijn – zo wordt de borsch mooi rood). / Als je gekookte bieten gebruikt, voeg ze nog niet toe./
  • 3
    Bak de groenten nog 5 minuten, voeg de tomatenpuree toe, roer goed door en bak nog 5-7 minuten.
  • 4
    Breng de bouillon aan de kook.
  • 5
    Voeg de gesneden witte kool toe en kook 10 minuten op middelhoog vuur.
  • 6
    Doe de aardappelen erbij, breng opnieuw aan de kook en voeg zout toe.
  • 7
    Voeg nu de gebakken groenten toe. Als je gekookte bieten gebruikt, voeg ze nu toe.
  • 8
    Roer goed door, voeg het laurierblad toe, dek af met een deksel en laat nog 15 minuten koken.
  • 9
    Laat daarna 20-30 minuten staan.
  • 10
    Serveer met verse dille of peterselie en een lepel zure room.
  • 11
    Er wordt gezegd dat borsch de volgende dag het allerlekkerst is 😊

Gerelateerde recepten